NIE DAJ SIĘ CHOROBIE-ŻYWIENIOWE SPOSOBY NA ODPORNOŚĆ

Jazda rowerem w czasie jesienno – zimowym to wielki test dla motywacji, organizmu jak i na pewno sprzętu. Aby nie zniechęcić się pierwszą pluchą czy temperaturą zachęcającą bardziej do pozostania w domowym zaciszu warto wspomóc swój organizm naturalnymi sposobami i cieszyć się urokami  jazdy w deszczu bez kichania czy złapania znacznie cięższej infekcji.

jak-jedzenie-wplywa-na-nasza-odpornosc-2225525

 

Naturalnie ubieramy się cieplej w chłodniejsze dni, jednak wielu z nas zapomina iż to jak odżywimy swój organizm przy dłuższym stosowaniu da nam pożądany efekt wzmocnienia organizmu. To nie sztuka wziąć tuż przed treningiem wzmożoną dawkę witaminy C, ale sztuka regularnie dostarczać odpowiednie witaminy w pożywieniu. Przyjemne z pożytecznym. Poniżej krótko i na temat opiszę kilka propozycji, które warto wpisać w swoje codzienne ‚odpornościowe’ menu.

  1. więcej tłuszczów w diecie – tu mam na myśli ‚te’ zdrowe tłuszcze omega 3-6- – pomagają w regeneracji organizmu, budują hormony błon komórkowych, a co za tym idzie elementów komórek odpornościowych. Jedzmy tłuste ryby, awokado i orzechy.
  2. jogurt naturalny – jak sama nazwa mówi naturalny probiotyk, zawarte w nim żywe kultury bakterii utrzymują jelita i układ pokarmowy wolnym od zarazków. Optymalna dawka to tylko 150 gram.
  3. czosnek – jak już dopadnie nas kichanie czosnek jest niezbędny. Posiada alicynę, która zwalcza bakterie i infekcje, optymalna dawka to dwa ząbki dzienne (razem z jogurtem tworzą dobry duet do sosu)
  4. naturalna witamina C – i tu zaskoczenie bo najwięcej tej witaminy możemy znaleźć w papryce i natce pietruszki, a nie jak powszechnie wiadomo w cytrusach. Witamina C pobudza produkcję interferonu, substancji pomagającej skutecznie rozprawić się z zarazkami
  5. więcej cynku – gdzie znaleźć cynk? To przede wszystkim chleb żytni pełnoziarnisty, ciemny ryż, wątróbka. Cynk jest odpowiedzialny za produkcję białych krwinek, a te z kolei za odporność organizmu.
  6. mniej cukru – czyli zamiast łatwo dostępnych przegryzek typu żelki czy cukierki czekoladowe chrup marchewkę, plasterki jabłka, suszone owoce czy wcześniej już wspomniane orzechy (bez soli). Pozwoli to dostarczyć organizmowi odpowiednich witamin, zamiast niepotrzebnych zbędnych kalorii.
  7. herbata – picie jej w ciągu dnia zamiast gazowanych napoi zapewni większą odporność i sprawi, że organizm będzie mniej podatny na wirusy, najlepsza herbata to ta liściasta.

shutterstock-181815842_557f-x0y130xx1000yy580

Reasumując, to tylko kilka produktów, które powinny zagościć w kuchni sportowca nie tylko w okresie jesienno- zimowym, odpowiednia dieta nie powinna trwać kilka tygodni, ale regularne spożywanie da nam zdrowsze i długotrwałe rezultaty. Korzyści z uprawiania sportu na świeżym powietrzu są liczniejsze i bardziej pożyteczne niż spędzenie czasu z gorączką w domu przed telewizorem. Sezon rowerowy przecież trwa cały rok.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:

The following two tabs change content below.

Monika Frystacka

Ostatnie wpisy Monika Frystacka (zobacz wszystkie)